sobota, 7 lutego 2015

9.Przepis na pieczoną rybę

CZYLI RYBA NIE PODESZWA
Postanowiłam zamieścić przepis na pieczony filet który często gości na moim talerzu.Dość tani w wykonaniu, nisko kaloryczny i przede wszystkim smaczny. Uwielbiam ją gdyż nie jest wodnista i nie rozlatuje się.
Składniki:
  • filet rybny, obojętnie jaki
  • cebula
  • przyprawy: wegeta, bazylia, zioła prowansalskie , sól i pieprz (w zasadzie użyte przyprawy są sprawą indywidualną, jednak ja używam tych)
Sposób wykonania:
1.Glazurowaną rybę rozmrozić i osuszyć (np.ręcznikiem papierowym).Nieglazurowanej nie trzeba rozmrażać, wystarczy osuszyć.
2.Rozgrzać piekarnik
3.Filet obsypać przyprawami
4.Pokroić cebulę, grubo
5.Na folii aluminiowej ułożyć grubo pokrojoną cebulę
6.Na 'stelażu' z cebuli ułożyć rybę , zakryć folią i wsadzić do piekarnika.Dzięki temu ryba nie będzie wodnista, cała woda zatrzyma się pod cebulą. Zyskamy wyjątkowy aromat i smak.
7.Piec przez 25 minut, po połowie czasu zajrzeć do ryby i ją przewrócić

Oto cała sztuka :) Można dodać koperek, pietruszkę co kto lubi.Mi wyszło już za pierwszym razem, a kulinarnie jestem mało zdolna :)

Całuję, K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz będący motywacją nie tylko do dalszego blogowania ale również do starania się o lepszą siebie :)